Med
22.10.2012 15:52
Za text o medu děkujeme našemu panu včelaři:)
Obecně o medu
Květové medy
- jsou to výhradně medy z nektaru různých květů
- med je světlý a lidé mu často říkají "jarní".
Medovicové medy
- známé jako lesní medy
- medy jsou tmavé a mají odlišnou chuť od květových medů
Smíšené medy
- medy, které obsahují nepřesné množství medů z nektarů i medovice
Který med je lepší? Květový nebo medovicový?
-
Květový med je snadno stravitelný díky většímu obsahu glukózy a fruktózy a nezatěžuje zažívací trakt, jako med medovicový. Obsahuje pylová zrna rostlin, rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky. Je velmi vhodný pro děti, sportovce a pacienty po těžkých operacích či úrazech. Používáme ho všude tam, kde chceme docílit obnovy tkání. Dlouhodobé podávání květového medu v malých dávkách může také působit proti vzniku pylových alergií. Na jeho pojídání tělo reaguje vytvářením obranných látek, proto se doporučuje opatrně užívat květový med od včelaře z okolí, kde žijeme
-
Medovicový med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin
Skladování
- medy skladujeme v suchých místnostech při normální pokojové teplotě v řádně uzavřeném obalu. Med je hydroskopický a má snahu do sebe pojmout vlhkost, pachy a vůně z okolí
- med rovněž neskladujeme v lednici.
Krystalizace a zpětné "ztekucování" medu
- krystalizace (nesprávně "cukernatění") medu je přirozená vlastnost medu
- kvalitní a správně ošetřený med krystalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality
- květový med krystalizuje zpravidla dříve než medovicový. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly
- krystalizovaný med lze snadno rozpustit do tekutého stavu ve sklenici. Stačí tuto sklenici postavit na několik hodin na ústřední topení
- v mikrovlnné troubě (i při malém výkonu) dojde ke zničení mnoha zdraví prospěšných látek medu a ten se pak stává bezvýznamnou sladkou tekutinou
- rozehřívaný med by neměl překročit teplotu po zahřátí 45 stupňů, jinak opět dojde k znehodnocení některých zdraví prospěšných látek v medu
———
Zpět