Med

22.10.2012 15:52

 

Za text o medu děkujeme našemu panu včelaři:)

Obecně o medu

Včelí med je neznámější a nejdůležitější včelí produkt. Med tvořil významnou součást jídelníčku lidí již od pravěku.
 
Medy dělíme do těchto základních skupin:
 

Květové medy

  • jsou to výhradně medy z nektaru různých květů
  • med je světlý a lidé mu často říkají "jarní".

Medovicové medy

  • známé jako lesní medy
  • medy jsou tmavé a mají odlišnou chuť od květových medů

Smíšené medy

  • medy, které obsahují nepřesné množství medů z nektarů i medovice
 

Který med je lepší? Květový nebo medovicový?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Oba druhy medu mají totiž 
pro zachování zdraví člověka obrovský význam.
 
  • Květový med je snadno stravitelný díky většímu obsahu glukózy a fruktózy a nezatěžuje zažívací trakt, jako med medovicový. Obsahuje pylová zrna rostlin, rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky. Je velmi vhodný pro děti, sportovce a pacienty po těžkých operacích či úrazech. Používáme ho všude tam, kde chceme docílit obnovy tkání. Dlouhodobé podávání květového medu v malých dávkách může také působit proti vzniku pylových alergií. Na jeho pojídání tělo reaguje vytvářením obranných látek, proto se doporučuje  opatrně užívat květový med od včelaře z okolí, kde žijeme

  • Medovicový med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin

 

Skladování

  • medy skladujeme v suchých místnostech při normální pokojové teplotě v řádně uzavřeném obalu. Med je hydroskopický a má snahu do sebe pojmout vlhkost, pachy a vůně z okolí
  • med rovněž neskladujeme v lednici.
 

Krystalizace a zpětné "ztekucování" medu

  • krystalizace (nesprávně "cukernatění") medu je přirozená vlastnost medu 
  • kvalitní a správně ošetřený med krystalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality
  • květový med krystalizuje zpravidla dříve než medovicový. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly
  • krystalizovaný med lze snadno rozpustit do tekutého stavu ve sklenici. Stačí tuto sklenici postavit na několik hodin na ústřední topení
  • v mikrovlnné troubě (i při malém výkonu) dojde ke zničení mnoha zdraví prospěšných látek medu a ten se pak stává bezvýznamnou sladkou tekutinou
  • rozehřívaný med by neměl překročit teplotu po zahřátí 45 stupňů, jinak opět dojde k znehodnocení některých zdraví prospěšných látek v medu

 

Zpět