Divoká mrkev
23.10.2012 20:38
Barevná mrkev – nebo také divoká mrkev se u nás pěstovala do té doby, než se někdy během 17. stol. v Holandsku podařilo vyšlechtit mrkev, na kterou jsme dnes zvyklí. Na rozdíl od oranžové mrkve, která obsahuje velké množství betakarotenu, může mít různé barvy - od bílé, přes odstíny žluté, až po fialovou.
Barevná mrkev se zpracovává stejně, jako ta, kterou běžně naleznete v krámech. V současné době se k těmto původním druhům mrkví začínají pěstitelé pomalu vracet a to hlavně v USA, Kanadě a Holandsku, kde je jejich konzumace stále rozšířenější.
Fialová mrkev
- obsahuje barvivo antokyan, který najdeme například i v červené řepě. Antokyan patří k silným antioxidantům, brání zanášení cév a pomáhá prevenci infarktu
- typická pro takto zbarvenou mrkev je lehce nahořklá chuť
Žlutá mrkev
- velmi chutná odrůda mrkve, je sladší a šťavnatější, než klasická dnešní mrkev
———
Zpět